V 3 korakih do prekvalifikacije

V 3 korakih do prekvalifikacije

prekvalifikacija

Verjetno nam razlogov, zakaj opraviti program poklicne prekvalifikacije, ni potrebno posebej naštevati. Pridobivanje novih znanj in usposobljenosti za opravljanje tistih poklicev, po katerih največ povprašujejo delodajalci, je tako ena izmed najboljših kariernih odločitev, s katero lahko z veliko gotovostjo pridemo do nove zaposlitve. Namen prekvalifikacije je tako povečanje zaposlitvenih možnosti. Za prekvalifikacijo ni nikoli prepozno, zato vam predstavljamo, kako v samo treh korakih poskrbeti, da bo iskanje dela postalo uspešno.

1. Posvet s svetovalcem na ZRSZ

Najprej se je potrebno prijaviti v evidenco brezposelnih oseb in se na Zavodu za zaposlovanje pozanimati, kateri so tisti poklici, po katerih delodajalci največ povprašujejo in kakšni so napovedani zaposlitveni trendi za v prihodnje. Po temeljitem posvetu z osebnim svetovalcem boste tudi lažje izbrali tisto področje dela, ki najbolj ustreza vašim interesom, dosedanjim znanjem in sposobnosti. Prekvalifikacija nikoli ni povsem enostavna, vendarle pa je lažje, če vas poklic oziroma poklicno področje, za katerega se usposabljate, vsaj nekoliko zanima in veseli. Konec koncev boste po opravljenem usposabljanju izbrano delo ob uspešni zaposlitvi tudi opravljali.

2. Izberi in opravi program prekvalifikacije

Ko ste s svetovalcem na zavodu določili, katera področja so vam najbližje in kje se vidite v prihodnosti, hkrati pa vam je svetovalec razložil, katera poklicna znanja so trenutno najbolj iskana, se morate odločiti za program prekvalifikacije. Na voljo imate več različnih delovnih področij in programov. Sama vključitev v program poteka po naslednjem postopku:

  • presoja smiselnosti vključitve,
  • priprava in podpis zaposlitvenega načrta ter
  • podpis pogodbe o vključitvi v program.

3. Opravi NPK/TPK

Same programe prekvalifikacije nato običajno izvajajo zunanji izvajalci. Po opravljenem programu sledi preverjanje na nacionalni ravni – gre za opravljanje nacionalne poklicne prekvalifikacije (NPK) ali temeljne poklicne prekvalifikacije (TPK). NPK je uradno priznana usposobljenost za določeno delo oziroma opravljanje poklica. Uspešno opravljen NPK pomeni pridobitev veljavnega potrdila oziroma certifikata o nacionalni poklicni kvalifikaciji. Z njim se lahko prijavljate na razpisana dela in dokažete svojo poklicno usposobljenost pri delodajalcih. TPK pa je uradno priznana usposobljenost za opravljanje določenih poklicnih nalog ali poklica. TPK potrebujejo vsi, ki želijo opravljati poklic voznika v cestnem prometu.

Vse dodatne informacije o tem, kako do poklicne prekvalifikacije pa lahko dobite pri svetovalcu zaposlitve na Zavodu za zaposlovanje.

 

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani