Vseživljenjsko izobraževanje

Vseživljenjsko izobraževanje

vseživljenjsko izobraževanje

Vseživljenjsko izobraževanje – trend, ki je postal obveznost v sodobnem svetu

Izobraževanje je temeljnega pomena za posameznikov razvoj in razvoj celotne družbe. Sami lahko opazimo, da brez učenja skozi celo življenje ne gre, saj se stvari tako hitro spreminjajo, da se moramo kar naprej prilagajati novim in tako vedno znova posodabljati naše znanje.

Vseživljenjsko izobraževanje pomeni, da se učimo skozi vsa življenjska obdobja in s tem ohranjamo konkurenčnost na trgu delovne sile. Tako se naša izobraževalna pot ne konča po pridobitvi naziva, za katerega smo se šolali, pač pa se moramo učiti vse življenje, bodisi formalno, bodisi neformalno.

Velikokrat se pojem vseživljenjsko izobraževanje pomeša s pojmom izobraževanja odraslih, vendar nimata istega pomena. Pri izobraževanju odraslih se osredotoča predvsem na starejše generacije, medtem ko so v vseživljenjsko izobraževanje vključene vse skupine, od mladine, študentov pa do starejših odraslih.

Prav tako pa je pojem vseživljenjsko učenje nadomestil pojem izobraževanja, saj je s tem mišljeno širše področje, ki zavzema vse oblike pridobivanja znanja, ne samo tistega v šolskem sistemu, pač pa tudi priložnostnega. Izobraževanje pomeni, da neko določeno znanje pridobivamo, ker smo se za to odločili in ker ga potrebujemo, učenje pa zavzema tudi naključno učenje, ki je lahko izvajano kjerkoli in je lahko nepričakovano.

Poznamo tri kategorije vseživljenjskega učenja, in sicer formalno, neformalno in priložnostno. Prvo poteka v izobraževalnih institucijah in z njim pridobimo diplomo in določeno kvalifikacijo. Drugo, neformalno se odvija izven sistemov izobraževanja in nam ne prinese nujno formaliziranih certifikatov. Lahko poteka na delovnem mestu, doma kot npr. privatne inštrukcije kot priprava za izpite, ure glasbe, športa itd. Pri priložnostnem učenju pa gre za to, da ni nujno, da je namerno, pač pa pride do pridobivanja znanja naključno.

Neformalno učenje ostaja izven šol in uradnih ustanov ter se uveljavlja predvsem za potrebe dela in lastnih želja. Priložnostno učenje pa nas spremlja skozi celotno življenjsko dobo.

Poglejmo še, zakaj je vseživljenjsko učenje tako pomembno. Če hočemo biti v koraku s časom in slediti novostim, se moramo prilagoditi in naučiti vsega, kar je potrebno. Ker se stvari na skoraj vseh področjih zelo hitro spreminjajo in dopolnjujejo, je treba svoje znanje nenehno osveževati in nadgrajevati. Prav tako več znanja na delovnem mestu pomeni več možnosti za napredovanje in s tem večje plačilo. In nenazadnje, če se učimo skozi celo življenje, smo bolj aktivni in s tem pripomoremo tudi k boljšemu zdravju in počutju.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani