Vpis UL - vpisni postopek na fakulteto

Vpis UL – vpisni postopek na fakulteto

vpis

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport vsako leto konec januarja ali v začetku meseca februarja izda Razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe. Razpis vsebuje podatke o vseh študijskih programih, ki jih izvajajo fakultete, prav tako pa je objavljeno število prostih razpisnih mest za redni in izredni študij. V razpisu so vse fakultete vseh slovenskih univerz in samostojni visokošolski zavodi.

Trije vpisni roki

Vpis poteka v treh rokih. 1. prijavni rok je v mesecu februarju oziroma v začetku meseca marca. 2. prijavni rok je konec avgusta, 3. prijavni rok pa v začetku oktobra. Drugi in tretji prijavni rok prideta v poštev zgolj za tiste kandidate, ki niso bili sprejeti v prvem vpisnem roku. V prvem vpisnem roku kandidat izbere enega, dva ali tri programe, uvrščen pa je na tistega, za katerega izpolnjuje vse pogoje.

Omejitve vpisa

Če število prijav za določen študijski program presega število prostih mest, potem se večinoma sprejme sklep o omejitvi vpisa za določen študijski program. Če število prijav število prostih mest zgolj nekoliko presega, omejitve navadno ni, temveč se poveča število prostih razpisanih mest. Če omejitev vpisa za določen program vendarle sklenejo, je to javno znano konec aprila. Med kandidati se v primeru omejitve vpisa izbira s pomočjo dodatnih kriterijev.

Pogoji za vpis

Osnovni kriteriji oziroma pogoji za vpis so ali opravljena splošna/poklicna matura ali opravljena poklicna matura in 5. Predmet ali opravljen kateri koli 4-letni srednješolski program (pred letom 1.6.1995) ali pa opravljen preizkus psihofizičnih sposobnosti/nadarjenosti (zgolj za določene študijske programe). Kot dodatni kriteriji (če za študijski program sprejmejo omejitev vpisa) pa se lahko šteje splošni uspeh na splošni/poklicni maturi, uspeh v 3. in 4. letniku, uspeh pri 5. predmetu poklicne mature, uspeh pri določenih predmetih na maturi ali v tretjem in četrtem letniku ter uspeh pri preizkusu nadarjenosti in psihofizičnih sposobnosti.

Prijava na vse tri roke poteka preko spletnega portala v elektronski obliki.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani