Univerza v Mariboru

Univerza v Mariboru

univerza v mariboru

Univerza v Mariboru je druga največja univerza na naših tleh. Ustanovljena je bila leta 1975 v drugem največjem slovenskem mestu, Mariboru. Univerzo v Mariboru sestavlja 17 članic – fakultet. Začetki nastanka univerze segajo vse do leta 1859, povezujemo pa jih s škofom Anton Martinom Slomškom, ki se je osebno zelo zavzemal za nastanek institucije kot je Univerza. Začetki so povezani s teologijo, kmalu pa so sledile tudi ustanovitve fakultet iz drugih področij (ekonomija, tehnologija, kmetijstvo, pravo, pedagogika, itd.). Uradno je Univerza odprla svoja vrata 19. septembra 1975 leta.

Mariborska univerza si je skozi leta izgradila dober sloves in velik ugled. Uspelo se ji je prebiti med najvišji 1% institucij na področju fizike. Izjemno uspešni so tudi predavatelji, raziskovalci in študentje na drugih področjih, univerza pa je znana po velikem številu objavljenih prispevkov v raznih strokovnih revijah. Univerza v Mariboru sodi tudi med 15 najboljših univerz srednje in vzhodne Evrope. V svetovnem merilu pa sodi med 5% najboljših oziroma na 534 mesto med 12.000 univerzami. Vključuje in sodeluje tudi z evropskimi izobraževalnimi programi in mednarodnimi institucijami.

Univerzo v Mariboru sestavlja 17 članic oziroma fakultet. Med najbolj poznane gotovo sodijo Pravna, Medicinska, Filozofska, Pedagoška, Ekonomska fakulteta in še bi lahko naštevali. Univerzo sestavljajo tudi mnogi drugi sorodni izobraževalno-razvojni objekti in prostori, kot so na primer Univerzitetna knjižnica Maribor, študentski domovi, Športni center Leona Štuklja, računalniško središče in prostori za gostujoče in podiplomske predavatelje in zunanje sodelavce.

Članice Univerze v Mariboru vsem kandidatom ponujajo dodiplomske in podiplomske študijske programe. Vsi programi so prenovljeni in v skladu s smernicami Bolonjske deklaracije. V šolskem letu 2013/14 se je na Univerzo v Maribor vpisalo skoraj 18.000 študentov, od tega približno 13.600 dodiplomskih in 4.400 podiplomskih. 17 fakultet članic pod okriljem Univerze so v tem šolskem letu razpisale 191 akreditiranih študijskih programov, od tega 83 prve stopnje (56 univerzitetnih, 27 visokošolskih), 1 enovit magistrski program, 73 študijskih programov druge in kar 35 programov tretje stopnje.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani