Tečaj varne vožnje

Tečaj varne vožnje

tečaj varne vožnje

Pred nekaj leti se je tudi pri nas začelo izvajati tečaje varne vožnje. Gre za tečaje, ki so namenjeni vsem voznikom, ki se želijo naučiti zanesljivega in pravilnega ukrepanja v raznih situacijah, tudi tistih bolj nevarnih in nepredvidljivih. Ker na cesti nikoli nismo sami, je še toliko bolj pomembno, da znamo v nepredvidljivih okoliščinah ravnati zbrano in ustrezno.

Večina voznikov osebnih avtomobilov ne ve natančno, kako se njihovo vozilo obnaša v raznih ekstremnejših situacijah, zato tudi ne morejo ustrezno reagirati, ko na takšne razmere naletijo v realnem življenju. Na tečajih varne vožnje se zato skuša ustvariti takšne pogoje, ki jih lahko srečamo tudi na cesti (voda, zdrs, zaviranje, simulacije trkov, ocenjevanje varnostne razdalje, nadzor nad zadkom avtomobila, itd.).

Komu je namenjen?

Tečaj varne vožnje je namenjen vsakomur, ki želi svoje poznavanje avtomobila in vožnje nasploh poglobiti ter pridobiti sigurnost v svoje sposobnosti. Ti tečaji želijo tečajnike usposobiti, da bodo znali pravilno ukrepati, ko bo to od njih terjala situacija. Za tečaje se odločajo tako začetniki, ki so ravno pridobili vozniški izpit, kakor vozniki z večletnimi izkušnjami, ki želijo svoje znanje povečati. Tečaji se običajno izvajajo na v za te namene pripravljenih poligonih. Poligoni so navadno opremljeni s simulatorji prevračanja in trčenja, z dirkalno in off-road stezo, stezo za karting, poleg pa seveda sodijo tudi prostori/učilnice, kjer si udeleženci pridobijo potrebna teoretična znanja.

Tečaji se navadno začnejo s teoretičnim delom, nato pa sledijo vaje na poligonu. Na koncu dneva udeleženci prejmejo tudi diplomo za opravljen tečaj. Tečaj varne vožnje se opravlja z osebnimi in lahkimi dostavnimi vozili (običajno kar z lastnim osebnim avtomobilom, ki ga udeleženec tudi sicer vozi). Na koncu tečaja udeleženci poleg teorije poznajo osnove pravilnega upravljanja vozila, tehnike zaviranja in vožnje skozi zavoje, preizkusijo se v izogibanju oviram, testirajo varnostno razdaljo, zavirajo na raznih površinah in na hidravlični plošči poizkusijo stabilizirati vozilo pri odnašanju zadka.

Kolikšna je cena tovrstnih tečajev?

Cene se od ponudnikov nekoliko razlikujejo, v osnovi pa stane celodnevni tečaj varne vožnje okoli 160 evrov. Vsekakor pa si na ta način pridobite nepozabno izkušnjo in življenjsko pomembna znanja.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani