Tečaj jahanja

Tečaj jahanja

tečaj jahanja

Konji so ena izmed najbolj plemenitih in elegantnih živali. V preteklosti so jih uporabljali za delo, ježo, vojskovanje, danes pa jih mnogi ljudje vzgajajo zgolj zato, da jih gledajo, negujejo in jahajo. Seveda je jahanje konja dejavnost, ki terja določeno znanje in spretnosti. Oboje je moč osvojiti na tečajih jahanja.

Kateri tečaj izbrati?

Obstaja več različnih tečajev jahanja. Če se s konji in ježo srečujemo prvič, potem se je najbolj smiselno odločiti za začetni tečaj jahanja. Ta posamezniku nudi spoznavanje konja, njegove nege in osnov uporabe konja za jahanje. Navadno začetni tečaj obsega okoli 10 lekcij. Jahanje na tej stopnji navadno poteka na lonži. Ko posameznik uspešno opravi začetni tečaj, se lahko odloči za nadaljevalnega. Tudi slednji obsega 10 lekcij. Na tej stopnji je posameznik na konju že bolj suveren. Na tej stopnji se opravljajo vaje do nivoja programa »Jahač 1« Konjeniške zveze Slovenije in Slovenske konjeniške Akademije (KZS-SKA). Če posameznik ta nivo uspešno zaključi, si pridobi naziv Jahač 1. Za tiste, ki se nad jahanjem popolnoma navdušijo in želijo, da ta oblika druženja s konji postane del njihovega vsakdanjega življenja, pa obstajajo različne šole jahanja, ki potekajo skozi celo leto. Običajno se za te programe odločajo mlajši do 18. leta, ni pa to nujno. Navadno se jahanje izvaja v manjših skupinah (nekje med 4 in 6 jahači). Po opravljanju šole jahanja si jahači lahko pridobijo naziv Jahač 1 ali Jahač 2.

Ko jahanje postane več kot zgolj hobi

Nekateri pa se odločajo tudi za tekmovalno jahanje. Gre za nadaljevalno šolo jahanja, ki jahače usposobi za pridobitev tekmovalne licence KZS in FEI za preskakovanje ovir in/ali dresuro. Namen in cilj nadaljevalne šole jahanja je opraviti licenčni izpit in se nato tudi udeleževati tekmovanj začetnih kategorij.

Individualne ure jahanja

Ena izmed oblik tečajev jahanja je obiskovanje individualnih ur jahanja. Te ure so namenjene vsem tistim, ki si želijo jahati občasno ali pa želijo pridobiti znanje jahanja za točno določen namen. Pri individualnih urah posameznik najame konja in učitelja. Individualne ure lahko potekajo na osnovnem nivoju ali pa obsegajo jahanje dresure ali preskakovanje ovir.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani