Stopnje izobrazbe pred in po uvedbi Bolonjskega sistema

Stopnje izobrazbe pred in po uvedbi Bolonjskega sistema

stopnje izobrazbe

Bolonjski sistem oziroma Bolonjski študij smo v Sloveniji začeli uvajati pred nekaj leti. Nekatere fakultete so ga sprejele že takoj na začetku in z navdušenjem, spet druge so z uvedbo takšnega sistema odlašale do zadnjega in na novosti v visokošolskem izobraževalnem sistemu gledale z nezaupanjem in dvomi. Ne glede na to, so s študijskim letom 2009/10 vse slovenske fakultete in visoke šole prešle na Bolonjski sistem. Čeprav mnogi trdijo, da bistvenih vsebinskih razlik glede na stare študijske programe na marsikateri fakulteti ni zaznati, pa je ključna novost Bolonjskega študija prenos težišča na problemsko usmerjeno poučevanje, kar pomeni praktično uporabnost pridobljenega znanja. Prav tako naj bi z uvedbo Bolonjskega študija skrajšali čas za dokončanje študija in spodbudili sprotno študijsko delo. Mnogi pa največjo pridobitev te uvedbe vidijo predvsem v oblikovanju enotnega evropskega visokošolskega prostora, ki študentom olajša študij in delo doma in v tujini.

Primerjava stopenj izobrazbe pred in po Bolonjskem sistemu

Mnogi so se pri uvedbi spraševali, kako bo nova reforma izobraževanja uredila status pridobljene stopnje izobrazbe za vse tiste, ki so študij končali še po starih študijskih programih in jih torej Bolonjska reforma ni zaobjela. V tabeli spodaj so zato prikazane ustrezajoče stopnje izobrazbe pred in po uvedbi Bolonjskega sistema.

Bolonjski sistem so v Sloveniji uvedli predvsem zaradi preglednosti in primerljivosti naših izobraževalnih programov s študijskimi programi drugih evropskih držav, ki imajo prav tako Bolonjski študijski sistem. Na ta način naj bi se torej vzpostavili primerljivi in povsem pregledni študijski programi in stopnje, ki bi študentom omogočili lažje prehode med posameznimi študijskimi področji in tudi pri študiju ali kasneje delu v tujini.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani