Šola za starše

Šola za starše

šola za starše

Šolo za starše mnogi poznajo tudi po imenu materinska šola, čeprav je v prvi vrsti namenjena obema staršema bodočega otroka. V Sloveniji tovrstne šole potekajo na več lokacijah, navadno pod okriljem zdravstvenih domov ali drugih zdravstvenih institucij.

Namen šole za starše je bodočega očka in mamo seznaniti z osnovnimi informacijami o poteku nosečnosti in kasneje poroda, o pravilni negi novorojenčka, o zdravem in normalnem razvoju dojenčka, vse večji poudarek pa danes šole za starše polagajo tudi na tako imenovanem »handling-u« – rokovanju z novim članom družine. Šola za starše pri nas sicer ni zakonsko predpisana oziroma udeležba ni obvezna, vendarle pa je zaželeno, da bi se je udeležila vsaka nosečnica skupaj s svojim partnerjem. To je še zlasti pomembno v prvi nosečnosti, ko je za oba starša vse povsem novo. Po obiskovanju šole za starše bodoči očka tudi prejme potrdilo, s katerim je lahko prisoten na samem porodu.

Šolo za starše izvaja usposobljen strokovnjak iz javnega zdravstva (babica, medicinska sestra, ipd.), lahko pa jo izvaja tudi zasebnik. Šola običajno traja 4 srečanja po dve uri predavanj, praktičnih predstavitev, video in avdio gradiva in debate. Vsebinsko je šola razdeljena na več vsebinskih delov – najprej je predstavljena anatomija, potek nosečnosti, zdrav življenjski slog, pravilna prehrana, osebna nega in rekreacija v času nosečnosti. Praviloma se nosečnice spoznajo tudi z ustno higieno in dihalnimi vajami za predihavanje popadkov. Na drugem srečanju je navadno predstavljen porod, predporodne priprave in nega ter prehrana novorojenčka. Tu se nosečnica ter bodoči očka spoznata tudi s pravilnim vedenjem in sodelovanjem med samim porodom. Tretji sklop zajema predavanje o poporodnem obdobju, previjanju in negi dojenčka. Zadnje predavanje pa je namenjeno dojenju in prehrani dojenčka.

Priporočljivo je, da (bodoča) starša obiščeta vsa predavanja šole za starše, če pa katerega zamudita, ga lahko nadomestita v naslednjem ciklu predavanj (običajno poteka šola za starše vsak mesec). Šola za starše je tako namenjena staršem, da jim pomaga in odgovori na vse njihove pomisleke, dvome in nejasnosti, ki se nemara v času nosečnosti utegnejo pojaviti.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani