Prednosti in pomanjkljivosti izobraževanja na domu

Prednosti in pomanjkljivosti izobraževanja na domu

izobraževanje na domu

V zadnjem času se tudi v medijih pojavlja vse več zgodb, ki govorijo o odločitvi staršev za izobraževanje oziroma šolanje otrok na domu. Reakcije na takšne odločitve so seveda različne – nekateri strokovnjaki in pedagoški delavci opozarjajo na nekatere slabosti takšnega načina dela, spet drugi vidijo v tem načinu dela predvsem prednosti. Toda začnimo na začetku: zakaj se starši sploh odločijo za šolanje na domu?

Spontano učenje

Visoko na prioritetni listi staršev, ki svoje otroke poučujejo v domačem okolju, je spontano učenje – to pomeni, da s tem načinom dela otroku omogočijo učenje v domačem okolju, v njemu ustreznem tempu. Takšen individualen pristop je po mnenju mnogih strokovnjakov tudi zelo učinkovit in uspešen. Seveda je razlogov, zakaj šolanje na domu, več, med pogostimi je tudi ta, da želijo starši na tak način omejiti negativen vpliv, ki ga imajo sovrstniki in družba na njihovega otroka v šolskem okolju. Pomemben element šolanja na domu pa je tudi krepitev družinskih odnosov.

Prednosti izobraževanja na domu

Med prednostmi se najpogosteje navajajo predvsem kvaliteta znanja, fleksibilen urnik in odnos med starši ter otrokom. Pri kvaliteti znanja strokovnjaki opozarjajo predvsem na uspešnost individualnega pristopa in zmožnosti prilagajanja snovi in tempa posameznemu otroku. S tem se lahko močno poveča kvaliteta znanja, ki ga otrok osvoji. Starši svoje otroke tudi najbolj poznajo, zato je v takem, domačem okolju tudi lažje razvijati otrokove posebne talente in danosti, ki bi v okviru splošnega šolskega programa nemara ostale neopažene. Prilagodljivost urnika samega pouka je načeloma prednost šolanja na domu, hitro pa lahko postane tudi dvorezen meč. Najbolje je, da je urnik prilagojen potrebam družine, a je hkrati dovolj dosleden in trden, da omogoča neko stalnost.

Slabosti šolanja na domu

Ključen problem takšnega izobraževanja je gotovo proces socializacije, ki je otrok zgolj v odnosu s starši ne more osvojiti. Prav tako mnogo strokovnjakov izraža pomisleke glede kvalitete podanega znanja s strani staršev. Običajno v nižjih razredih osnovne šole še gre, zaplete pa se lahko, ko otrok postane večji, snovi je vedno več, postaja pa tudi vse bolj kompleksna. Starši morajo biti zato nenehno sami v procesu pridobivanja znanja, kar od njih terja ogromno angažiranosti, truda in časa. Če sta oba starša zaposlena, je možnosti za uspešno izvedeno šolanje na domu, malo. Vprašanje je tudi, ali so starši sami zase sposobni reči, da za poučevanje določenih zahtevnejših vsebin preprosto ne premorejo dovolj znanja.

Izobraževanje na domu ima nekatere prednosti, a tudi slabosti in izzive, katere je potrebno dobro pretehtati, preden se odločimo za takšno šolanje otrok.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani