Potapljaški tečaj – spoznavanje podvodnega sveta

Potapljaški tečaj – spoznavanje podvodnega sveta

potapljaški tečaj

Potapljanje je eden izmed tistih podvodnih športov, ki v zadnjih letih navdušuje vse večje število ljudi. Pri nas obstaja precej različnih šol, ki organizirajo tovrstne tečaje, nekateri pa se takšen tečaj odločijo opravljati kje na tujem. Večina potapljaških šol nudi naslednje tečaje: discover scuba diving, začetni tečaj/open water diver, nadaljevalni tečaj/advanced open water diver,tečaj reševanja/rescue diver, master scuba diver, dive master, scuba review, marsikje pa ponujajo tudi potapljaške tečaje za najmlajše in tečaje, ki jih prilagodijo vašemu predznanju in željam – individualne potapljaške tečaje po vaši meri.

Preden se odločite za potapljaški tečaj, morate kot kandidat izpolnjevati nekatere zahteve. Ena izmed najosnovnejših je osnovno znanje plavanja. To v marsikateri potapljaški šoli tudi preverijo – kandidat mora brez posebnih težav preplavati 200 m. Preden se oprtate z jeklenko in se podate v podvodni svet, pa morate ne glede na to, za kateri tečaj se odločiti, izpolniti še poseben vprašalnik, s pomočjo katerega inštruktor lahko oceni vaše zdravstveno stanje. Pred začetkom tečaja se običajno podpiše tudi izjava o odgovornosti in izjava o zdravstvenem stanju. Ni v navadi, da bi se od kandidata zahteval poseben zdravniški pregled, temu je tako zgolj v primeru, da je posameznik prebolel ali boleha za katero izmed bolezni/poškodb, ki so zapisane v izjavi. Med takšne bolezni sodijo poškodbe pljuč, ušes, sladkorna bolezen, epilepsija, bolezni ožilja in bolezni srca.

Vsakdo najprej navadno začne s tečajem discover scuba diving. Namen tega kratkega tečaja je, da posameznik sploh ugotovi, ali je potapljanje zanj ali ne. Gre torej za prvi stik in osnovno spoznavanje s potapljanjem. Kdor se odloči za nadaljevanje, nato nadaljuje z začetnim tečajem. Cena discover scuba diving tečaja se giblje okoli 50 evrov, tečaj pa traja 2-3 ure. Tečajnik se sme pri tem potopiti največ 10-12 metrov. Začetni tečaj je nato namenjen tistim, ki jih discover scuba diving tečaj navduši in želijo pridobiti PADI kartico, ki je mednarodno priznana in lahko z njo povsod po svetu opravljajo potope. Maksimalna globina potopa je 18 m, cena pa okvirno 230 evrov za cca. 3 dni potapljanja (okoli 4 potopi). Nadaljevalni tečaj lahko opravljajo tisti, ki imajo opravljen tečaj OWD. Gre za globinsko potapljanje do maksimalne globine 30 metrov. Cena je 170 evrov, tečaj pa običajno traja 2 dni. Vsi ostali tečaji so specializacija in nadgradnja nadaljevalnega tečaja, v poštev pa pridejo za izkušene in entuziastične potapljače.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani