Medicinska fakulteta

Medicinska fakulteta

medicinska fakulteta

Medicinska fakulteta (MF) je namenjena študentom, ki se odločijo za študij medicine. V Sloveniji se lahko študentje odločajo med dvema medicinskima fakultetama – Medicinsko fakulteto v Ljubljani (članica Univerze v Ljubljani) ali Medicinsko fakulteto v Mariboru (ki je članica Univerze v Mariboru). Nekateri pa se odločajo tudi za izobraževanje na nam bližnji, sicer tuji, Medicinski fakulteti v Zagrebu.

Medicinska fakulteta v Ljubljani

Prve zametke zanimanja za medicino in za njeno poučevanje se v Ljubljani postavlja nekje v leto 1653, ko je bil ustanovljen Acedemiae Operosorum z medicinskim delom. Skozi leta so se nato počasi razvijali babiška šola, mediko-kirurški učni zavod, medicinski licej, itd. Medicinsko fakulteto v Ljubljani smo v celoti dobili po osvoboditvi izpod avstro-ogrske oblasti v kraljevini SHS. Ko je bila leta 1919 ustanovljena Univerza v Ljubljani, je svoj del znotraj te krovne ustanove prejela tudi Medicinska fakulteta. Dokončno lahko o celoviti Medicinski fakulteti govorimo po koncu druge svetovne vojne 1945, kasneje je dobila dva oddelka (za splošno medicino in za stomatologijo). Razvil se je podiplomski študij in interdisciplinarno povezovanje s sorodnimi fakultetami članicami. Danes Medicinsko fakulteto sestavlja kar 26 kateder, med njimi na primer katedra za družinsko medicino, ginekologijo in porodničarstvo, za infekcijske bolezni in epidemiologijo, interno medicino, kirurgijo, nevrologijo, pediatrijo, onkologijo in radioterapijo, psihiatrijo in druge.

Medicinska fakulteta v Mariboru

Medicinska fakulteta v Mariboru je članica Univerze v Mariboru, s sedežem v istem mestu. Ustanovljena je bila leta 2003, prvi študentje medicine pa so skozi njena vrata vkorakali v šolskem letu 2004/05. Zaradi prostorske stiske je v preteklosti pedagoški proces in predavanja za študente medicine v Mariboru potekal na različnih lokacijah: v stavbi Medicinske fakultete, v Laboratorijskem centru Magdalena, v Inštitutu za anatomijo v sklopu UKC Maribor. V letošnjem šolske letu 2013/14 pa so se študentje medicine preselili v novo stavbo Medicinske fakultete, kar je olajšalo izvajanje pedagoškega dela in vaj, hkrati pa dvignilo raven in kakovost samega študija za študente.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani