Kuharski tečaj

Kuharski tečaj

tečaj kuhanja

Kuharski tečaji so zadnje čase vedno bolj popularni. K temu pripomore vedno večje število kuharskih oddaj in resničnostnih šovov. Preberite si, kakšne so možnosti izbire kuharskih tečajev, na kaj morate paziti in kakšne so cene tečajev.

Vrste kuharskih tečajev

Kuharski tečaji so lahko usmerjeni v pripravo vsakdanjih jedi, lahko pa so usmerjeni v točno določen tip kuhinje ali v točno določeno surovino (npr: kako pripraviti krompir, meso ipd.).

Ponudba kuharskih tečajev je zelo široka. Vsak ponudnik ponuja različne vrste kuharskih tečajev. Slednji so različne intenzivnosti in izhajajo iz različnih kuhinj. Če se želite naučiti kuhati, pa ne veste, kaj izbrati, vam priporočamo, da najprej realno ocenite kakšno je vaše obstoječe kuharsko znanje, koliko časa in denarja želite nameniti tečaju ter kakšni so vaši cilji, ki bi jih radi dosegli z vpisom na tečaj. Ker je ponudba tečajev na trgu zelo široka, smo pripravili kratki okvirni pregled stopenj tečajev za lažjo predstavo. V grobem lahko intenzivnost tečajev razdelimo na:

 • Osnovni tečaj – primeren za čiste začetnike, ki se želijo spoznati s hrano, ki želijo spoznati okuse in njihovo osnovno pripravo.
 • Nadaljevalni tečaj – primeren za tiste, ki že nekaj vedo o kuhinji in želijo nadgraditi svoje znanje z novimi tehnikami.
 • Expertni tečaj – primeren za vse tiste, ki kuhinjo že zelo dobro obvladujejo, ampak si želijo postati pravi gurmani, se spoznati z molekularno kuhinjo in iz hrane ustvarjati umetnine.

Ko enkrat določite, katera intenzivnost tečaja je primerna za vas, je dobro, da razmislite o vrsti kuhinje, ki jo želite spoznati. Lahko se osredotočite na domačo slovensko kuhinjo ali pa izbirate med številnimi tujimi kuhinjami. Med najbolj znanimi in najprestižnejšimi je zagotovo francoska kuhinja. Tudi italijanska, mediteranska in dalmatinska kuhinja so vsem zelo dobro poznane. Morda vas pritegnejo bolj eksotične kuhinje, kot so na primer indijska, kitajska, japonska, tajska, brazilska ali mehiška.

Priporočamo vam, da se pred vpisom pri posameznih ponudnikih tečajev pozanimate, kakšno je zahtevano predhodno znanje.

Zakaj na kuharski tečaj?

Kuharski tečaj je zelo dobra in resnično koristna naložba za celo življenje. Tečaji kuhanja so odlična priložnost, da se naučite pripraviti okusne obroke zase, za svoje prijatelje in svojo družino. Časi, ko je veljalo, da za štedilnik sodijo samo ženske, so že zdavnaj mimo. Tečaji so vedno bolj priljubljeni tudi med moškimi, ki želijo dobro poskrbeti sami zase ali pa želijo očarati pripadnice ženskega spola. Že dejstvo, da gre ljubezen skozi želodec, je zadosten razlog, da se udeležite kuharskega tečaja. Kuharski tečaj je lahko zabavna in sproščujoča oblika pridobivanja koristnega neformalnega znanja, izkušenj ter prijateljstva. Če bi se radi izpopolnili, če bi radi presenetili svoje bližnje, če bi radi izkoristili svoj prosti čas, če iščete nov izziv ali novo aktivnost, če ste napeti in pod stresom, je kuhanje prava izbira.

Kaj se lahko naučite na kuharskih tečajih?

Ponudniki kuharskih tečajev imajo sestavljene svoje programe tečajev, ki niso univerzalni. Na tečaju lahko spoznate številne nove jedi in morda tudi nore kombinacije, obenem pa se lahko naučite:

 • kako ravnati s hrano,
 • kako pravilno razrezati hrano,
 • kako uskladiti okuse,
 • kako uporabiti nove taktike in tehnike in
 • kako predstaviti hrano na krožniku.

Kakšne so cene tečajev?

Cene so zelo različne in so odvisne od:

 • števila ur,
 • vrste kuhinje,
 • intenzivnosti tečaja (osnovni, nadaljevalni, expert) in
 • ponudnika tečaja.

Za vas smo pregledali nekaj cenikov ponudnikov. Okvirno se cene kuharskih tečajev gibljejo od 25 ter tja do 200 €. Med cenejšimi so nekaj urni ali enodnevni tečaji in osnovni tečaji. Med dražjimi pa so več urni ali večdnevni bolj intenzivni tečaji.

Za vas smo našli eno začetniško kuharsko video lekcijo, da boste pripravljeni na kuharske tečaje.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani