Kateri tečaj joge je pravi za vas?

Kateri tečaj joge je pravi za vas?

yoga

Pri nas se sploh v zadnjih časih vse več ljudi, odloča za obiskovanje tečajev joge. Če se s to vadbo srečujemo prvič, je v poplavi ponudbe precej težko izbrati nam najbolj ustrezno vrsto joge. Kateri tečaji oziroma oblike joge so pri nas najpogostejši in katerega izbrati?

Različne vrste joge za različne ljudi

Joge večina že zdaleč ne razume več zgolj kot telesno aktivnost. Čeprav so asane (položaji) pomemben del joge kot take, pa telesna vadba še zdaleč ne predstavlja najpomembnejšega dela te vzhodne modrosti. Pomemben del je tako gotovo tudi meditacija, nekatere oblike joge pa največ pozornosti namenjajo dihanju. Ker smo si ljudje različni, se je pred odločitvijo za določen tečaj joge smiselno o njem torej dobro pozanimati. Če se na tečaj joge odpravljate zaradi rekreacije, potem boste gotovo izbrali tečaj joge, ki daje večji poudarek na izvajanju asan. Spet nekdo drug pa se bo na jogo odpravil predvsem zato, da bi se umiril in sprostil – takemu bo gotovo najpomembnejša meditacija in učenje različnih tehnik dihanja.

Katere vrste tečajev torej poznamo?

  1. Hatha Yoga – Velika večina vseh vadb, ki jih oglašujejo pri nas, se posplošeno označuje za eno izmed oblik svetovno precej razširjene Hatha joge. Ta oblika joge je običajno manj fizično naporna. Pogosto se zanjo odločajo tisti, ki se z jogo srečujejo prvič.Pri tej obliki joge je velik poudarek na sproščanju in relaksaciji.
  2. Vinyasa Yoga – To je vrsta joge, pri kateri je najpomembnejša usklajenost naših gibov z dihanjem. Če Vinyasa jogo primerjamo s Hatha jogo, je prva precej bolj fizično zahtevna in naporna. Vinyasa joga pomeni tudi prehajanja iz ene asane v drugo – gre za izvajanje posameznih poz zaporedoma, pri čemer je ključno, da določene gibe uskladimo z našim dihom.
  3. Ashtanga Yoga – to je fizično najnapornejša oblika joge. Od človeka, ki se za to vadbo odloči, se pričakuje dobra telesna pripravljenost in tudi predhodno ukvarjanje z jogo. Za Ashtanga jogo je značilen točno določen vrstni red asan oziroma položajev, ki se jih izvaja. Pri nas ta oblika joge velja za najbolj strogo in rigorozno. Kakor pri Vinyasa jogi je tudi tu velik poudarek pri usklajevanju gibov in diha. Ashtanga joga v ospredje postavlja vidik minljivosti. Fizično naporna vadba pa ne pomeni, da ta oblika joge ne pozna meditacije – najpogosteje se tako pri Ashtanga jogi meditira na minljivost.
  4. Iyengar Yoga – To vrsto joge prepoznamo po pripomočkih, katere se uporablja pri sami vadbi. V ospredju te vadbe je iskanje harmonije in ravnotežja v določenem položaju oziroma asani. Najpogosteje se kot pripomočke uporablja sveče, kocke, trak za jogo, posebne hlače za jogo ipd. Namen uporabe pripomočkov je lajšati pravilno izvajanje asan.
  5. Bikram Yoga – čeprav je pri nas nekoliko bolj redka, pa se nad njo v tujini navdušuje veliko ljubiteljev joge. Bikram joga je izvajanje položajev oziroma asan v ogrevanih prostorih. S toploto se želi še dodatno povečati intenzivnost delovanja našega telesa. Tudi pri tej vrst joge se asane izvajajo v točno določenem vrstnem redu – izvaja se 26 asan.
  6. Joga v vsakdanjem življenju – to je osem-stopenjski sistem joge, prilagojen zahodnemu stilu življenja in sodobnemu človeku. Ta vrsta joge predstavlja celovit in stopnjevit sistem vadbe. Cilj te vadbe je spoznati sebe in doseči razsvetljenje.
Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani