Kako se rokujemo in predstavljamo?

Kako se rokujemo in predstavljamo?

kako se rokujemo

Ste že kdaj razmišljali, da je predstavitev sestavni del celostne podobe osebnosti in vpliva na ustvarjanje mnenja o človeku? Smo pri tem oholi, morda prestrašeni, ponujamo pri rokovanju v pozdrav »poginulo ribo« ali smo ravno prav odločni, prijazni in samozavestni?

Ljudje smo namreč družbena bitja in danes, v izrazito komunikativnem času, moramo seveda tako v zasebnem kot poslovnem življenju obvladati komunikacijske veščine. In ena od prvih, ki je sestavni del trditve, da prvega vtisa ne moreš narediti drugič, je tudi predstavljanje. Osredotočila se bom na predstavljanje v živo, saj sem prepričana, da so najpomembnejši in odločilni tisti poslovni dogovori in odločitve, ki se »rodijo« pri neposrednem osebnem stiku. Torej ne prek telefona ali dopisovanja.

A predstavljanje ni tako enostavno, kot zgleda na prvi pogled. Poznati moramo nekaj zapovedi predstavljanja, ki jih predpisuje bonton.

Najprej moramo poznati prednostna razvrstitev. Vedno predstavimo

 • prišleka navzočim,
 • nižjega po družbeni oziroma poslovni vlogi višjemu,
 • mlajšo osebo starejši,
 • gospoda dami,
 • neznano osebo znancem.

Lahko pa se predstavimo tudi sami (tudi ženske). Pri tem vedno povemo najprej ime, šele nato priimek. Predstavimo (se) ustrezno hitro in razločno. Tudi če imamo akademski naziv, se pri ustni predstavitvi navadno z njim ne predstavljamo. A ko predstavljamo drugega, nekoga, ki ima akademski naziv, ga seveda pred imenom tudi izrečemo. Pred imenom izrečemo besedo gospa oziroma gospod (to je sicer odvisno od odnosa, hierarhije in ostalih okoliščin). Primer: Naj vam predstavim gospo Jano Novak, vodjo Oddelka za prodajo.

Predstavljanje je obojestransko dejanje, zato se osredotočimo na osebo, ki se ji predstavljamo. Pozorno jo poslušajmo. S tem ko si zapomnimo sogovornikovo ime, mu namreč izražamo spoštovanje in pomembnost.

Med predstavljanjem seveda gledamo sogovornika v oči (torej vzpostavimo t.i. očesni stik), seznanitev pa podkrepimo tudi s prijaznim nasmehom. Dale Carnegie pravi, da “je vsakemu njegovo ime najpomembnejše in najlepša beseda od vseh, ki jih pozna.”

Ženske smo v poslovnem svetu moškim popolnoma enakovredne, zato to spoštujmo tudi pri predstavljanju. Ob ženskih imenih tako uporabljamo žensko obliko (Primer: To je  doktorica Jana Novak in ne To je pa doktor Jana Novak.). Ana Virc je gospa direktorica in ne gospa direktor.

Rokovanje

Dotik – “mati vseh čutov”

Sestavni del osebne fizične predstavitve je rokovanje. To je prvi telesni stik v medsebojnem sporazumevanju in pomeni izraz dobrih namenov in spoštovanja. Praviloma se rokujemo z desno roko.

Ali ste vedeli, da je ta gesta (rokovanje z desno roko) včasih pomenila znamenje dobrih namenov? S tem ko je moški ponudil v pozdrav desnico, je hkrati z nebesedno komunikacijo sporočal, da ima dobre namene, da ni oborožen.

Rokujemo se na kratko (tri do štiri sekunde), in sicer ob predstavljanju, spoznavanju, srečanju, slovesu, čestitanju, voščilu ob različnih priložnostih.

Rokovanje naj bo čvrsto, prijazno in neposredno. Ob tem ne pozabimo na očesni stik.

Če pristopimo k večji skupini oseb in se s prvo rokujemo, se moramo tudi z vsemi ostalimi. Lahko pa jih le glasno pozdravimo in »zaobjamemo« s pogledom. Včasih, če je skupina velika, je ustreznejše, da se sploh ne rokujemo, ampak vse le pogledamo, pozdravimo z besedami in to pospremimo z ustrezno mimiko obraza (z nasmehom, prijaznim pogledom in rahlim pokimanjem z glavo).

Pravila pri rokovanju:

 • prva ponudi roko starejša oseba mlajši, ženska moškemu in višji po položaju nižjemu po položaju;
 • moški mora pri rokovanju vedno vstati, ženski ni treba vstati;
 • moški sname rokavico, ženska le, če želi;
 • z isto osebo se rokujemo le enkrat na dan oziroma dvakrat (ob prihodu in slovesu);
 • čez mizo se ne rokujemo;
 • roke ne ponudimo prodajalcu, zdravniku, policistu in drugim uradnim osebam.

Seveda pa je pomembno, da se znamo prilagajati in da nikogar ne spravljamo v zadrego. Zato včasih zavestno naredimo kakšno gesto tudi »mimo« pravil, da z očitnim nestrinjanjem ali nenavadno reakcijo koga ne izpostavljamo.

Uživajte v mreženju odnosov in spoznavanju ljudi. Pri tem pa bodite predvsem iskreni in vljudni, vse to pa naj se izraža tudi pri rokovanju, naslavljanju in pozdravljanju.

 

Avtor članka: Irena Potočar Papež

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani