Kako je študirati na Pravni fakulteti?

Kako je študirati na Pravni fakulteti?

pravna

Pravna fakulteta v Ljubljani, članica Univerze v Ljubljani, je ena prvih in najstarejših fakultet v Sloveniji, ki je leta 2009 praznovala 90. obletnico svojega delovanja. Pod okriljem ljubljanske Pravne fakultete so se izobraževali in se še vedno izobražujejo najuspešnejši slovenski pravniki, ki delujejo tako v pravosodju kot v zasebnem sektorju.

Najpomembnejšo vlogo pri kvalitetni izobrazbi novih generacij pravnikov ima profesorski zbor, sestavljen iz vrhunskih pravnih in ekonomskih strokovnjakov, ki niso priznani zgolj v slovenskem, ampak tudi v evropskem in celo v svetovnem merilu. Fakulteta večkrat letno gosti tudi predavanja profesorjev in drugih pravnih strokovnjakov iz tujine, ki študentom ponujajo možnost kratkega vpogleda v tuje pravne sisteme in sam študij prava v tujini. Študenti Pravne fakultete v Ljubljani imajo možnost vključiti se v program izmenjave ERASMUS, kar izkoristi veliko študentov in svoje znanje še nadgradi v tujini.

Na fakulteti deluje tudi najobsežnejša pravna knjižnica v Sloveniji, kjer imajo študenti dostop do strokovne literature, knjižnica ponuja tudi udobne in mirne prostore za učenje, študenti pa imajo tudi možnost uporabe računalnikov.

Študijski program

V skladu z bolonjsko reformo je tudi študij na Pravni fakulteti zasnovan stopenjsko. Prva, dodiplomska stopnja traja štiri leta in po končani prvi stopnji pridobi študent strokovni naslov diplomirani pravnik. Druga stopnja traja eno leto in po končani tej stopnji pridobi študent strokovni naslov magister prava. Končana druga stopnja študija je tudi pogoj za opravljanje pravniškega državnega izpita (PDI), ki ga pravnik potrebuje za delo v pravosodju (notar, sodnik, odvetnik ali državni tožilec).

Sam študijski program je zasnovan tako, da omogoča študentu pridobiti znanje iz osnovnih in najpomembnejših pravnih področij, poleg tega tudi poznavanje temeljev s področja ekonomije, gospodarstva in financ, hkrati pa ponuja pestro paleto izbirnih predmetov, ki študentu omogočajo, da si del študijskega programa oblikuje sam, glede na lastne interese in poklicne ambicije.

Ob študiju

Na fakulteti se odvija živahno obštudijsko življenje, organizirajo se predavanja, zanimive ekskurzije, deluje pa tudi več društev, med katerim velja omeniti društvo ELSA (European Law Students Association), Pravno kliniko za begunce in tujce, Pravno kliniko za okolje, fakultetni časopis PAMFIL, pevski zbor PEGIUS, Pravno kliniko »Pravo v športu« ter vrsto tečajev tujih jezikov.

Poseben način obštudijskega udejstvovanja, ki je med študenti nadvse priljubljen, pa je udeležba na različnih tekmovanjih, zlasti mednarodnega formata, kjer se ekipe študentov pod vodstvom mentorjev preizkušajo v zagovarjanju različnih primerov, različnih vlogah, ocenjujejo pa jih tudi mednarodni pravni strokovnjaki. Na vseh tekmovanjih se lahko Pravna fakulteta pohvali z odličnimi dosežki.

Na fakulteti je tudi restavracija, ki vsak dan ponuja štiri različne okusne menije, seveda tudi na študentski bon in pa prijetna kavarna, kjer marsikateri študent prebije kakšno prosto urico.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani