Izobraževanje odraslih

Izobraževanje odraslih

izobraževanje odraslih kaj je to

Izobraževanje odraslih in programi, ki se v ta namen izvajajo, imajo za skupen cilj zviševanje splošne izobraženosti odraslega prebivalstva naše države. Pri tem gre za pridobivanje novih znanj in veščin/kompetenc, ki jih odrasli v sklopu takšnega izobraževanja lahko razvijejo. Namen vključevanja odraslih v procese izobraževanja je tudi dejavno vključevanje teh oseb v življenje in delo. Mnogi odrasli pa se izobražujejo tudi za potrebe delovnega mesta ali zaradi prekvalifikacije za drugo delovno mesto.

Izobraževanje odraslih običajno poteka v ljudskih univerzah, lahko pa tudi v šolah ali enotah le-teh ter v drugih organizacijah, ki so registrirane za izobraževanje odraslih oseb. Nekatere oblike izobraževanja odraslih se odvijajo tudi v podjetniških centrih ali celo pri zasebnikih s statusom zasebnega učitelja. V Sloveniji je tovrstnih ljudskih univerz in centrov za izobraževanje odraslih precejšnje število, najti jih je moč tudi v manjših slovenskih krajih.

Vsako šolsko leto je objavljen javni razpis za vpis v izobraževanje odraslih. Za vse tiste programe osnovnega, poklicnega, srednjega ali višjega strokovnega izobraževanja, ki so javno odobreni s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, si lahko odrasli pridobijo javno veljavno izobrazbo. Odrasli imajo na voljo dve možnosti: lahko se izobražujejo po izobraževalnih programih za mladino ali zgolj po delih teh programov, lahko pa se izobražujejo po posebnih programih, ki so namenjeni izobraževanju odraslih. Odraslim, ki sodelujejo v izobraževalnem procesu, je s pravico določena tudi možnost prijave in opravljanja izpitov pri državnem izpitnem centru, ne glede na način, na katerega so pridobili določeno znanje.

Izobraževalne smernice naše države in celotne Evropske unije so v prihodnjih letih usmerjene v družbo znanja. Izobraževanje odraslih lahko znatno pripomore k dvigu ravni izobraženosti prebivalstva. Takšno izobraževanje večinoma poteka preko neformalnih načinov pridobivanja znanja, med katerim je na prvem mestu gotovo e-študij oziroma študij na daljavo, ki se s svojo fleksibilnostjo in individualnim pristopom najbolj prilagaja potrebam odraslih, ki se vključujejo v izobraževalne procese.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani