Izmenjava študentov Leonardo da Vinci

Izmenjava študentov Leonardo da Vinci

izmenjava leonardo da vinci

Čeprav je izmenjava študentov v času študija v zadnjem desetletju postalo nekaj povsem vsakdanjega in se zanjo odloča velik delež naših študentov, pa je med njimi še vedno najbolj prepoznavna organizacija oziroma program izmenjave Erasmus. Manj ljudem pa je poznan njihov podprogram izmenjave Leonardo da Vinci, ki pomeni odgovor na konkretne potrebe delodajalcev in na učne potrebe posameznikov, ki se vanj vključijo. Gre za program poklicnega izobraževanja in usposabljanja, ki hkrati pomeni tudi razvoj konkurenčnosti in začrtanim evropskim izobraževalnim politikam. Pri podprogramu Leonardo da Vinci gre za del celotnega programa Vseživljenjskega učenja.

Kdo se lahko prijavi?

Na ta mednarodni program se lahko prijavijo pravne osebe, ki so posredno ali neposredno dejavne na področju poklicnega usposabljanja in izobraževanja. Cilj takšnih mednarodnih sodelovanj je pridobivanje uporabnega znanja in spretnosti za opravljanje določenega poklica, hkrati pa se želi povečati število strokovnjakov in zvišati kakovost mednarodnih usposabljanj. S programov Leonardo da Vinci se želi povečati zaposljivost posameznikov, hkrati pa evropski trg dela narediti dostopen večjemu številu usposobljenih posameznikov. Program s svojim delovanjem podpira mednarodno sodelovanje podjetij, višanje kakovosti, spodbujanju inovativnosti, povečanju zanimanja za poklicno izobraževanje, hkrati pa podpira delovanje evropskih izobraževalnih organizacij.

Poleg mednarodne izmenjave programa Leonardo da Vinci v sklopu Evropske Unije poteka še nekaj drugih programov, s katerimi se želi mlade spodbujati k mobilnosti, prav tako pa so nekateri programi namenjeni zaposlenim in akademskemu osebju. Kot že omenjeno zgoraj je gotovo najbolj poznan Erasmus, kjer gre za mobilnost v visokem šolstvu, na ravni šolskega izobraževanja poteka program Comenius, izobraževanju odraslih je namenjen program Grundtvig, učenju učencev in učiteljev mobilnosti pa se posveča program Erasmus Mundus.

Program Leonardo da Vinci izvaja CMEPIUS (Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja), ki se ukvarja z izvajanjem raznih mednarodnih akcij (projekti mobilnosti, projekti partnerstev, projekti prenosa inovacij, pripravljalni obiski, itd.). V tako širokem naboru mednarodnih možnosti mobilnosti in izmenjav tako lahko vsakdo najde nekaj zase.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani