Filozofska fakulteta

Filozofska fakulteta

filozofska fakulteta

Filozofska fakulteta je fakulteta, ki svojim študentom ponuja študij družboslovnih in humanističnih študijskih programov. Pri nas se lahko študentje odločijo za študij na Filozofski fakulteti v Ljubljani (pod okriljem Univerze v Ljubljani) ali na Filozofski fakulteti v Mariboru (pod okriljem Univerze v Mariboru).

Filozofska fakulteta v Ljubljani

Filozofska fakulteta (FF) v Ljubljani je ena izmed najbolj uglednih fakultet Univerze v Ljubljani. Gre za eno od ustanovnih članic same Univerze. Danes na fakulteti deluje 21 različnih oddelkov, vsako študijsko leto pa se na fakulteto vpiše okoli 8.000 študentov, ki jih zanima študij humanistike ali družboslovja. V okviru FF deluje Znanstveno-raziskovalni inštitut Filozofske fakultete (ZIFF), prav tako pa je pomemben del fakultete tudi Osrednja humanistična knjižnica, ki se lahko pohvali z več kakor pol milijona bibliografskega gradiva. Gre tudi za eno največjih knjižnic v Sloveniji, ki se v okviru Filozofske fakultet v Ljubljani nahaja v več enotah (po posameznih oddelkih fakultete). FF je tudi ena izmed redkih fakultet na naših tleh, ki pozna funkcijo: prodekan študent.

Na Filozofski fakulteti delujejo najrazličnejši oddelki, ki pokrivajo celotno področje humanistike in družboslovja. Na FF v Ljubljani se izvajajo eno- in dvopredmetni programi, pedagoške in nepedagoške usmeritve. Filozofska fakulteta v Ljubljani s svojimi področji raziskovanja in poučevanja študentom tako ponuja več različnih programov kakor Filozofska fakulteta v Mariboru. Tako se v Ljubljani na primer izvajajo programi, ki jih v Mariboru na FF ni moč študirati: arheologija, azijske in afriške študije, etnologija in kulturna antropologija, klasična filologija, muzikologija, andragogika, primerjalno in splošno jezikoslovje, primerjalna književnost in literarna teorija, romanski jeziki in književnosti.

Filozofska fakulteta v Mariboru

Filozofska fakulteta v Mariboru je članica Univerze v Mariboru in je ena izmed najmlajših članice te Univerze, saj je bila ustanovljena šele leta 2006. Do ustanovitve je prišlo z razdelitvijo Pedagoške fakultete. Na FF v Mariboru izvajajo enopredmetne pedagoške in nepedagoške programe ter dvopredmetne pedagoške in nepedagoške programe. Na Filozofski fakulteti deluje 12 oddelkov med drugim oddelek za filozofijo, psihologijo, geografijo, pedagogiko, slovanske jezike, germanistiko, anglistiko in amerikanistiko, zgodovino, madžarščino, prevodoslovje, umetnostno zgodovino in sociologijo.

 

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani