Fakulteta za matematiko in fiziko

Fakulteta za matematiko in fiziko

fakulteta za matematiko in fiziko

Fakulteta za matematiko in fiziko (FMF) je članica Univerze v Ljubljani, ki je nastala leta 1995. V tistem letu se je namreč razdružila Fakulteta za naravoslovje in tehnologijo. Študija matematike in fizike sta sicer obstajala vse od ustanovitve Univerze v Ljubljani, torej od leta 1919. Mnogi študentje se za študij na FMF odločijo zaradi njegove konkurenčne prednosti in visoke stopnje zaposljivosti študentov, ki študij uspešno zaključijo. Fakulteta za matematiko in fiziko se usmerja v čim širše raziskovalno delo, ki povezuje tudi industrijo, finančništvo in gospodarstvo, študente pa opremi z zelo širokim in uporabnim znanjem.

FMF ima danes preko 1000 dodiplomskih in okoli 100 podiplomskih študentov. Predavanja potekajo v 19 predavalnicah, 5 računalniških učilnicah, 5 praktikumskih učilnicah, 3 računalniških in 2 raziskovalnih laboratorijih, študentom pa je na voljo tudi 5 knjižnic (Matematična knjižnica, Fizikalna knjižnica, Meteorološka knjižnica, Astronomska knjižnica in Knjižnica za mehaniko). Fakulteta za matematiko in fiziko tesno sodeluje tudi z Inštitutom Jožef Štefan in z Inštitutom za matematiko, fiziko in mehaniko.

Študij Fizike

Na prvi stopnji lahko študentje izberejo Univerzitetni študijski program Fizika (s smermi: fizika, astronomska smer, izobraževalna smer in meteorološka smer) in Visokošolski strokovni študijski program Fizikalna merilna tehnika.

Na drugi stopnji so na voljo magistrski študijski programi: Fizika(smeri: fizika kondenzirane snovi, fizika jedra in osnovnih delcev, tehnična fizika in fotonika, matematična fizika, računalniška fizika, biofizika, astrofizika, meteorologija), Medicinska fizika, Jedrska tehnika in Pedagoška fizika.

Na tretji stopnji pa študij Fizike ponuja Doktorski študijski program Matematika in fizika, možen pa je tudi interdisciplinarni doktorski študijski program Varstvo okolja.

Študij Matematike

Na prvi stopnji poteka Univerzitetni študijski program Matematika, Univerzitetni študijski program Finančna matematika, Enoviti magistrski študijski program Pedagoška matematika, Interdisciplinarni univerzitetni študijski program Računalništvo in matematika in Visokošolski strokovni študijski program Praktična matematika.

Na drugi stopnji lahko študentje izbirajo med: Magistrski študijski program Matematika, Magistrski študijski program Finančna matematika, Interdisciplinarni magistrski študijski program Računalništvo in matematika, Enoviti magistrski študijski program Pedagoška matematika in Magistrski študijski program Uporabna statistika.

Na tretji stopnji pa je na študiju Matematike mogoče študirati Doktorski študijski program Matematika in fizika in Interdisciplinarni doktorski študijski program Statistika.

FMF sodeluje z gospodarstvom

Fakulteta za matematiko in fiziko tesno sodeluje tudi z gospodarstvom. Tako FMF sodeluje z ljubljanskim Univerzitetnim inkubatorjem, prav tako pa tudi z nekaterimi, uspešnimi domačimi podjetji (npr. Zavarovalnica Triglav, Halcom, itd.).

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani