Fakulteta za družbene vede

Fakulteta za družbene vede

fdv

Fakulteta za družbene vede (FDV) je članica Univerze v Ljubljani in hkrati največja interdisciplinarna fakulteta za družboslovje pri nas. Prav tako je FDV tudi med večjimi družboslovnimi interdisciplinarnimi ustanovami v Evropi. Fakulteta je bila ustanovljena že davnega leta 1961, sprva kot Visoka šola za politične vede. V nekaj letih je postala Visoka šola za sociologijo, novinarstvo in politične vede. Danes jo poznamo kot Fakulteto za družbene vede.

Katere smeri je mogoče študirati na FDV?

FDV je z uvedbo bolonjske reforme v zadnjih letih izvedla temeljito prenovo starih, prav tako pa je uvedla tudi nove dodiplomske in podiplomske programe. Na FDV je moč izbirati med 12 univerzitetnimi dodiplomskimi študijskimi programi (prva stopnja), 1 visokošolskim dodiplomskih ter kar 14 podiplomskimi magistrskimi študijskimi programi (druga stopnja).

Na fakulteti se nahajajo 4 oddelki: oddelek za sociologijo, politologijo, komunikologijo, kulturologijo in tudi katedra za tuje jezike. Posamezni oddelki imajo več kateder. Tako so na oddelku za sociologijo naslednje katedre: za analitsko sociologijo, za razvoj in menedžment organizacij in človeških virov ter za družboslovno informatiko in metodologijo. Na oddelku za politologijo so katedre: za teoretsko analitsko politologijo, za analizo politik in javno upravo, za mednarodne odnose ter za obramboslovje. Oddelek za komunikologijo ima katedre za medijske in komunikacijske študije, za novinarstvo ter za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi. Na oddelku za kulturologijo se nahaja zgolj ena, istoimenska katedra.

Domača in mednarodna sodelovanja

Fakulteta sodeluje in se povezuje s številnimi domačimi in tujimi sorodnimi izobraževalnimi institucijami. Prav tako sodeluje s tujimi inštituti in strokovnimi združenji, ki se ukvarjajo z družboslovnim področjem. Svojo raziskovalno in povezovalno vlogo fakulteta dokazuje tudi z Inštitutom za družbene vede in z Osrednjo družboslovno knjižnico Jože Goričar – obe ustanovi delujeta v sklopu FDV. Na FDV delujejo številni vodilni strokovnjaki, profesorji in znanstveniki iz področja družboslovnih ved. Poleg opisanih študijskih smeri tako ti strokovnjaki razvijajo tudi evropske študije, mednarodne odnose, družbeno informatiko, tržno komuniciranje, antropologijo, religiologijo ter mnoge druge pomembne družboslovne discipline. Fakulteta je sama tudi založnik in izdajatelj mnogih publikacij, zbirk, revij, itd.

Fakulteto sestavljajo 274 zaposlenih – 132 profesorjev in asistentov, 80 znanstvenih delavcev in raziskovalcev, 62 strokovnih, tehničnih in administrativnih delavcev in vsi njeni študentje. Na njej je v 50. letih njenega delovanja diplomiralo že okoli 9700 družboslovcev, 1186 jih je tudi magistriralo, kar 294 pa doktoriralo. 50 študentov je na FDV tudi specializiralo svojo študijsko smer. Vse to so številke, ki govorijo v prid kvalitete in širine te družboslovne izobraževalne institucije pri nas.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani