Dodiplomski študij v tujini

Dodiplomski študij v tujini

študij v tujini

Marsikdo del svojega študija, polletno, nekateri pa tudi celoletno obdobje, preživi na študiju na kateri izmed evropskih univerz. Na ta način je študentom ponujena možnost spoznavanja svojega študijskega področja na tuji univerzi ob uporabi tujega (večinoma angleškega) jezika, sošolcev-tujcev, soočanje z različnimi kulturami in mentalitetami, ki kot posledico prinaša širjenje posameznikovih znanj in bogatenje njegove osebnosti.

Erasmus

Na dodiplomski študij v tujino se lahko odpravite preko dobro poznane študentske izmenjave Erasmus. Ta izmenjava študentu ponuja študij na eni izmed številnih evropskih univerz. Pozanimajte se na vaši matični fakulteti, kam se lahko odpravite na študij v tujino. Ker je tovrstna izmenjava danes že ustaljena praksa, so postopki že malodane rutinski, zato težav pri prijavi na izmenjavo in vpisu ne bi smeli imeti. Vseeno se je priporočljivo udeležiti katerega izmed informativnih dni, ki ga pripravljajo fakultete in na katerih vam bodo postregli z vsemi informacijami povezanimi z izmenjavo. Obstaja tudi program Erasmus Mundus, v katerega so vključene ne-evropske univerze in program Erasmus prakse, ki dodiplomskim študentom omogoča opravljanje prakse (poučevanje, delo v podjetjih, organizacijah,…) povezane z njihovim študijem, v tujini. Seveda si lahko univerzo v tujini izberete tudi sami in ob povezovanju univerz poskrbite, da se med njima sklene pogodba, ki vam bo omogočala študij na tuji univerzi, vendar bo to od vas zahtevalo veliko volje, časa in energije. Vse je seveda mogoče, vendar je zadnja pot veliko zahtevnejša kot vse prej opisane.

Štipendije

Študentska izmenjava traja od treh do dvanajstih mesecev, finančna pomoč (štipendija), ki jo z odhodom na izmenjavo prejmete, vam bo pomagala kriti del stroškov na mobilnosti kar pomeni, da boste večino stroškov morali plačati iz lastnih virov. Višina sredstev je za vse države enaka, ne glede na stroške, zato se vam iz ekonomskega vidika bolj splača na izmenjavo v Italijo, na Portugalsko, Slovaško ali Češko in ne na sever in zahod Evrope. Pred odhodom se zato dobro pozanimajte, kakšni so življenjski stroški v dotični državi, koliko boste porabili za plačevanje namestitve, hrane, prevozov, študijskega materiala, zabav,… Pot v tujino in nastanitev si mora vsak študent organizirati sam. Seveda je priporočljivo govoriti jezik države, v katero odhajate, vendar to ni pogoj. Večina fakultet gostiteljic organizira intenzivne tečaje jezikov, ki se govorijo v njihovih državah. Ti tečaji so brezplačni, zato jih je priporočljivo izkoristiti. Pred odhodom nikakor ne pozabite na ureditev zdravstvenega zavarovanja (Evropska kartica), priporočeno je tudi zavarovanje z asistenco v tujini.

Med študijem v tujini se dodobra naužite mesta in države, kjer boste bivali, prisustvujte zanimivim predavanjem in spoznajte kar največ različnih in raznolikih ljudi. Študentska izmenjava je izkušnja, ki vas lahko v različnih pogledih neizmerno življenjsko obogati, zato jo kar se le da izkoristite.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani