5 deficitarnih poklicev in njihove študijske smeri

5 deficitarnih poklicev in njihove študijske smeri

5 deficitarnih poklicev

Odločitev, katero študijsko smer izbrati, naj bi temeljila na dveh dejstvih: talentih oziroma zanimanjih posameznika ter na oceni zaposlitvenih možnosti, ki jih bo nekdo kot diplomiranec po končanem študiju imel. Prvega ne moremo spremeniti na silo – vsakomur leži drugo področje in svoje talente je vsekakor pomembno znati unovčiti. Izbiro študija pa je po drugi strani smiselno opreti na mnenja in predvidevanja kadrovskih menedžerjev, strokovnjakov iz področja zaposlovanja, zaposlitvenih agencij in nasploh glede na svetovne zaposlitvene trende. Na ta način dobimo vsaj približno sliko tega, kateri poklici so poklici prihodnosti – torej deficitarni oziroma najperspektivnejši poklici. Vsekakor pa samo specifična strokovna znanja v današnjem svetu ne bodo zadostovala – vsakdo mora znati razviti tudi dobra podjetniška oziroma trženjska znanja, da zna svoje sposobnosti in znanja tudi prodati na vse bolj neusmiljenem trgu dela. Poglejmo si seznam poklicev, ki veljajo za najperspektivnejše v bližnji prihodnosti!

5. Geodet, gradbeni inženir

Geodeti in gradbeni inženirji se lahko zaposlijo v gradbenih in geodetskih podjetjih ali podjetjih, ki se ukvarjajo s projektiranjem. Lahko pa se zaposlijo tudi v gospodarskih panogah, ki so povezane s področjem investiranja. Geodeti so povrh vsega potrebni tudi v komunalnih podjetjih in planerskih organizacijah. Mnogi se po končani Gradbeni fakulteti odločijo tudi za pot samostojnega podjetnika. Čeprav je kriza na področju gradbeništva udarila najmočneje, se tudi ta panoga počasi postavlja na noge, v prihodnosti pa so ponovno predvideni veliki infrastrukturni projekti, ki naj bi državo popeljali iz krize. Slovenija ima na področju infrastrukture še veliko rezerv – v prihodnje je tako pričakovati, da bomo dopolnili že obstoječo infrastrukturo, pa tudi povečali količino stanovanjskih objektov, prenovili stare neustrezne industrijske objekte in vzdrževali vso že narejeno infrastrukturo. Geodet in gradbeni inženir je deficitarni poklic tudi po ocenah Ministrstva za delo.

4. Strojni inženir

Strojni inženir ima končano strojno fakulteto, običajno pa se lahko zaposli v podjetjih, kjer se ukvarjajo z razvojem in konstruiranjem novih izdelkov ali pa kjer testirajo nove materiale, konstrukcije, vzdržujejo informacijske ali računalniške dejavnosti, vzdržujejo naprave in stroje, ipd. Čeprav je sam študij precej zahteven in se zanj še vedno odloča povečini več moških kakor žensk, je strojništvo panoga, ki tudi v času krize kaže potrebe po usposobljenih strokovnjakih. Strojništvo naj bi bilo tudi v prihodnje še vedno iskana izobrazba, še zlasti, če ste za to področje dela tudi nadarjeni in zainteresirani. V tem primeru boste za delodajalce toliko bolj zanimivi.

3. Farmacevt

Farmacevtska industrija je v Sloveniji zelo razvita, zato niti ne presenečajo napovedi ministrstva, da bo povpraševanje po farmacevtih v prihodnje še rastlo. Pri nas se lahko pohvalimo z nekaj velikimi ter precejšnjim številom manjših, inovativnih podjetij, ki se ukvarjajo s farmacijo. Farmacevti se lahko zaposlijo tudi v zasebnih ali javnih lekarnah, na področju registracije zdravil ali pa v regulatornih kontrolnih organizacijah. Farmacija naj bi bila tudi v prihodnje ena izmed najhitreje razvijajočih se področij oziroma panog, kar ob hitri rasti deleža starejše populacije niti ne preseneča.

2. Kemik, biokemik

Kdor konča študij kemije, kemijske tehnologije, biokemije ali kemijskega inženirstva, si s tem na široko odpre možnost za zaposlitev. Takšne so tudi napovedi za v prihodnje. Gre namreč za izjemno hitro razvijajoča se področja dela, tako da se diplomiranci iz teh področij lahko zaposlijo v kemijski, farmacevtski ali živilski panogi. Kemik ali biokemik je potreben v vsakem podjetju, kjer so v uporabi moderni biotehnološki postopki, prav tako pa pri razvijanju zdravil, obdelovanju živil, raziskovalnih in razvojnih laboratorijih, v kliničnih laboratorijih, znanstveno-raziskovalnih institucijah ter tudi pri državnih službah zdravstvenega nadzora. Mnogi, ki dokončajo iz tega področja dela, si poklic z lahkoto najdejo tudi v tujini.

1. Razvijalec in analitik programske opreme in aplikacij, softverski programer

Področje dela je programiranje v različnih programskih jezikih in razvijanje inovativnih novih aplikacij oziroma programov. Tovrstni IT strokovnjaki so sestavni del vsakega podjetja, ki integrira oziroma uporablja nove tehnologije. Pogosto je povpraševanje po tovrstnih strokovnjakih večje kot je število tistih, ki so tovrsten študij uspešno zaključili. Smeri študija, ki vas pripeljejo do tega perspektivnega poklica prihodnosti so računalništvo, informatika, strojništvo, seveda pa k opravljenem študijo največ štejejo še programerske izkušnje. Glede na hiter razvoj novih tehnologij je pričakovati, da bo povpraševanje po tovrstnih strokovnjakih še naraščalo.

Obvestilo
Zavrnili ste piškotke za napredno oglaševanje oziroma piškote družbenih omrežij ter spletne analitike, zato vam je onemogočen dostop do spletne strani. Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne.

Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.
Nujno potrebni piškotki za delovanje spletne strani